Noviny Poprad č. 10 zo dňa 13. 3. 2019, ročník XXX

Dnes je streda, 20. 3. 2019 | meniny má Víťazoslav, Klaudius

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V 11. čísle novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 20. marca 2019, si môžete prečítať:

* Aké sú výsledky volieb prezidenta SR v Poprade?

* Aké investičné zámery predstavilo vedenie mesta na najbližšie roky?

* K akej dopravnej zmene dôjde na križovatke ulíc Levočská a Okružná?

* Mesto vytvorilo pre mladých vhodné prostredie v Redute - (f)ITcubator je pre nich živnou pôdou

* Aký je program pietnej spomienky na prvý transport židovských žien a dievčat z Popradu do Auschwitzu?

* Kedy budú zápisy detí do prvého ročníka?

* Viac ako dve miliardy ľudí na svete trpia nedostatkom vody

* Kde sídlili židovskí živnostníci a remeselníci v Poprade?

* Záhradkár radí záhradkárom, čo urobiť v marci

* Aký bol rok v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách?

* Je už východniarske derby v hokeji rozhodnuté?

* Futbalisti odčinili pohárový neúspech, basketbalistky budú hrať o umiestnenie a ďalšie správy zo športu i kultúry.

V novinách Poprad nájdete i Spoločenskú kroniku, pohotovostné služby v lekárňach, programy kín a ďalšie rubriky.

Noviny Poprad si môžete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín za 0,30 €.

Popradčania čítajú noviny Poprad - svoje noviny!

Všetko popradské poruke!

Najlepšia šéfkuchárka sveta 2017 navštívila Poprad

Do jednej zo známych reštaurácií v Spišskej Sobote zavítala v rámci projektu Lady Chef Ana Roš, celosvetovo rešpektovaná gastronomická ikona zo Slovinska so zaujímavým kariérnym príbehom.
Ana Roš (na foto uprostred) je dnes pravdepodobne najvýraznejšia ženská šéfkuchárska osobnosť. Zaraďujú ju medzi 10 najvplyvnejších osobností súčasnej svetovej gastronómie. Promovaná absolventka štúdia diplomacie vymenila sľubnú kariéru za nasledovanie svojho manžela Waltera. Spolu s ním prevzala penzión a reštauráciu Walterových rodičov na slovinsko-talianskom pohraničí so spoločnou víziou o modernom smerovaní gastronómie. Do kuchyne nastúpila bez kuchárskych skúseností. V horskej oblasti s dodávkami úzkeho sortimentu potravín a surovín základnej potreby sa museli zamerať na miestne možnosti a zdroje. Iniciovali vznik miestnych producentov, ktorí dnes už tvoria rozvinuté a prosperujúce odvetvie.
Ona sama napr. chová pstruhy vo vlastnom rybníku, syry pre ňu vyrábajú miestni farmári, jej úspešný podnik živí lokálnych dodávateľov, veterinárov, poľnohospodárov a mäsiarov.
Ana Roš uviedla: „Neplánovala som byť najlepšou kuchárkou na svete, chcela som len udržiavať chod v našej rodinnej reštaurácii. Dobrou kuchárkou som sa nestala zo dňa na deň. Urobila som veľa chýb a aj vďaka každej chybe som sa posúvala ďalej. Veľmi rada každý deň varím aj pre moju rodinu.“
V pondelok sa v reštaurácii v Spišskej Sobote podávalo menu zložené z niekoľkých chodov stredomorskej kuchyne: hríbové cappucino s mrkvou, pampúšiky s ustricou a smotanou (na foto), bryndza s koriandrom a cviklou, pstruh so srvátkovou polievkou, dubáková zmrzlina z kyslej smotany s cviklou.
Ana Roš na svojom gastronomickom turné po Európe už navštívila Belgicko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko a Nemecko. Poprad bol na tejto ceste jej poslednou zastávkou.
Organizátori projektu Lady Chef majú v pláne postupne pozvať do Popradu aj ďalšie známe šéfkuchárky z reštaurácií s Michelinovými hviezdami zo Severnej a Južnej Ameriky.